Man bör skotta sitt tak. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Försäkringsbolag dränks i anmälningar

Kylan och snön gör nu att försäkringsbolagen är överhopade med skadeanmälningar.

Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar i Uppsala, har inte varit med om något liknande.

– Jag kan väl säga att utan överdrift har vi ett extremt läge. Det är en mångdubbling av frågor, och framförallt skadeanmälningar med anledning av det extrema vädret.

Försäkringsbolagen får många frågor om försäkringarna gäller vid takras på grund av snön.

Försäkringar täcker det man kallar naturskador, det vill säga skador från hagel, snö och översvämning. Men fastighetsägaren har också ett ansvar, säger Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar.

Om man avstår från att skotta bort snö från sitt tak fast det är uppenbart att det behövs kan man få sin ersättning sänkt.

– Det betyder i ett läge som nu när det har kommit väldigt mycket snö så bör man, om man är normalt aktsam, börja skotta av sina tak och vidta åtgärder för att undvika risken att det händer någon allvarlig skada.

Försäkringsbolaget Folksam har fått kalla in extrapersonal för att klara av alla telefonsamtal.

Göran Lillberg, byggteknisk chef på Folksam, säger att trycket är enormt och i dagsläget har man en fördubbling av antalet skadeanmälningar och man har inte sett slutet än.

Försäkringskostnaderna för Länsförsäkringar var 165 miljoner kronor i januari och det är mer än en fördubbling jämfört med ett normalår.

Försäkringskostnaderna för februari kommer inte att bli lägre, säger Susanne Fagerberg.

– Dessvärre har det fortsatt med kyla, och det har framförallt dragit med sig väldigt mycket frysskador och vattenskador som följd. Så vi tror att om januari var en jättetuff månad med åtminstone en fördubbling av skadekostnaden så ser februari minst lika mörk ut, säger Susanne Fagerberg.

Och sedan kommer sommarstugorna?

– Sedan kommer sommarstugorna. Vi är oroliga för alla fritidshus där man har glömt eller avstått från att stänga av vattenledningen. Då känner vi oss oroliga för att det kanske kommer ännu fler vattenskador när det blir varmare igen och tinar.

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista