Amerikanskt fartyg med kärnvapen ombord.

Obama vill skära hårt bland kärnvapnen

USA:s president Barack Obama planerar att genomföra en drastisk minskning av landets kärnvapen. Om neddragningen blir verklighet går den långt utöver USA:s och Rysslands aktuella nedrustningsavtal.

President Obama är just nu i färd med att genomföra en revidering av USA:s kärnvapenplanering, något som genomförs var fjärde år. Och det som kommit ut hittills är att han planerar en kraftig minskning av antalet stridsspetsar. Det är något som USA och Ryssland redan diskuterar, men de Start-samtalen gäller de kärnvapen som är aktiva och som alltså kan sättas in med kort varsel.

Dessutom har bägge länderna mängder med kärnvapen i lager, bland annat som reserv - och vad Obama nu planerar är alltså, enligt anonyma läckor, att skrota många tusen av dem också.

Sammanlagt har USA och Ryssland fortfarande mer än 20 000 kärnvapen. Obama överväger också att avskaffa USA:s alla mindre så kallade taktiska kärnvapen som finns i Europa. Bland annat trycker den borgerliga regeringen i Tyskland på om det.

Ytterligare ett inslag i den nya planen är att USA stoppar alla tankar på att utveckla en ny generation av kärnvapen; det var annars något som den förre presidenten George Bush ville göra.

I våras, i ett uppmärksammat tal i Prag, la Obama fram visionen om en kärnvapenfri värld någon gång i framtiden och den nu pågående revideringen av krigsplaneringen kan komma att visa om han menar allvar.

Kritiker inom hans eget parti menar att Obama redan börjat anpassa sig till traditionell militärpolitik. Revideringen skulle ha varit klar i december, men har blivit försenad - möjligen på grund av motstånd från försvarshögkvarteret Pentagon.

En mycket central fråga i planeringen blir när USA ska använda sina bomber och missiler.

Enligt den hittillsvarande doktrinen kan det ske om USA självt anfallits med kärnvapen, men också om landet attackeras med till exempel kemiska eller biologiska vapen och motanfallet kan då även riktas mot länder som inte har kärnvapen.

Nu diskuterar Obamas rådgivare formuleringar som innebär att kärnvapen bara ska få användas som svar på kärnvapen och mot länder som har kärnvapen.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista