Sportbil. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix.

Muller väntar uppsving för Spyker

Saab Automobiles nya ägare Spyker kommer att kunna fördubbla sin försäljning i år, säger Spykers vd Victor Muller till Ekot.

Skälet är, enligt Muller, den uppmärksamhet som den holländska sportbilstillverkaren har fått genom att köpa Saab.

– Vi har sett en otrolig ökning i försäljningen på grund av uppmärksamheten, säger han.

Victor Muller tror alltså på en fördubbling av Spykers försäljning i år, tack vare Saabaffären. En fördubbling från 45 till 90 bilar, säger Muller.

Det är fortfarande bara någon promille av vad Saabs försäljning bör vara, men det är ändå viktigt.

Dessutom, säger Spykers vd, så kommer nu det holländska sportbilsföretaget använda sig av mycket av Saabs resurser och kunskaper, i stället för att köpa in dem från dyra konsulter.

Vid den nyöppnade bilmässan i Genève väntar uppsving för Spyker berättar Victor Muller till exempel att Spyker fick avbryta upphandlingen av ingenjörstjänster för runt 200 miljoner kronor.

De pengarna gick åt för att köpa Saab, men så kommer också Spyker i framtiden istället att köpa många sådana här tjänster från sitt nya systerföretag Saab.

Saab har många expertisområden, säger Victor Muller, till exempel säkerhet och hybridteknik, alltså teknik för att köra bilar på både el och fossilt bränsle.

Och, säger Muller, man ska se Spykers köp av Saab inte som ett köp egentligen, utan mer som ett samgående där de båda företagens teknologi ska integreras.

På bilmässan väntas Viktor Muller och Saabs vd Jan-Åke Jonsson i eftermiddag avslöja fler detaljer om planen för hur Saab ska komma på fötter igen.

Jens Möller, bilmässan i Genève
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista