Real Madrid: s Sergio Ramos.

Real Madrid drar in mest fotbollspengar

De spanska toppklubbarna drar ifrån de engelska, i alla fall när det handlar om inkomster. Det visar revisionsfirman Deloittes årliga sammanställning av fotbollsklubbars ekonomi.

Real Madrid fortsätter att vara den klubb i världen som drar in mest pengar. Förra säsongen blev klubben också den första idrottsklubb att dra in över 400 miljoner euro under en enskild säsong. Men, efter Real Madrid så har det skett en förändring, för deras ärkerival Barcelona har gått förbi Manchester United, och förpassat dem till en tredjeplats.

Barcelona var extremt framgångsrika förra säsongen och vann spanska ligan, cupen och Champions League. Men det är inte enbart framgångarna på planen som gör att de passerat Manchester United, utan snarare två andra faktorer.

Dels att pundet försvagats och det spelar stor roll när jämförelsen görs i euro. En annan viktig faktor är att de spanska klubbarna förhandlar om sina tv-avtal individuellt, vilket gynnar storklubbar som Real Madrid och Barcelona, på mindre klubbars bekostnad. I England förhandlar klubbarna fram tv-avtalen gemensamt, vilket istället missgynnar storklubbar.

Det illustreras också av att Real Madrid och Barcelona är de enda spanska klubbarna som tar sig in på topp 20-listan över de klubbar som drar in mest pengar, medan det finns sju engelska. Noterbart är att Newcastle, som trillade ur engelska Premier League förra säsongen, hamnar på 20: e plats. Dessutom finns det fem tyska, fyra italienska och två franska klubbar.

Att komma ihåg i sammanhanget är också att Deloittes sammanställning gäller intäkter, inte vinst eller förlust. För just uppgifter om vinst och förlust är betydligt svårare att få från vissa klubbar.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".