Rut-avdrag bland alla inkomstgrupper

Nu kommer nya siffror som visar vilka det är som utnyttjar avdraget för hushållsnära tjänster.

– Den visar att det är en rätt hög andel som SCB kallar låginkomsttagare som också använder rut-avdraget, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega.

Tjänsteföretagens branschorganisation Almega har tagit fram siffrorna med hjälp av SCB. Statistiken visar fördelningen för inkomståret 2008:

22338 personer med inkomst under 200 000 om året köpte tjänsten. Det motsvarar en av fyra, 24 procent, av de som köpte tjänsten 2008.

Inkomstgruppen mellan 200 000 och 499 000 kronor, definierad som medelinkomsttagare, utgör 43 134 personer, eller 47 procent, nästan varannan alltså.

Gruppen höginkomsttagare, med en inkomst över 499 000, var 26 993 personer, eller 29 procent, en tredjedel alltså.

Slår man ihop låg och medelinkomsttagares andel av rut-avdraget får man 71 procent, nästan tre av fyra.

På Almega talar Ulf Lindberg om att en myt har etablerats i debatten.

– Tittar man på siffrorna och jämför med andelen höginkomsttagare av befolkningen är de naturligtvis överrepresenterade, men vi har tittat på antalet köpare och då ser vi att det inte är någon stark överrepresentation för höginkomsttagare, utan det är ungefär lika många höginkomsttagare som låginkomsttagare, men de flesta ligger i mellanskiktet, säger Ulf Lindberg på Almega.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista