Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyskt domstolsbeslut mot datalagringslag

Publicerat tisdag 2 mars 2010 kl 15.20
Insamlad information raderas. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

En dom i tyska författningsdomstolen i dag slår fast att den nuvarande lagen om lagring av data som rör medborgarnas telefonsamtal och internettrafik strider mot grundlagen.

Allt som finns sparat hos de tyska tele- och internetföretagen måste nu raderas.

35 000 människor hade klagat hos författningsdomstolen, mer än någon gång tidigare. Och lagen som varit i bruk i Tyskland i två år förklaras ogiltig.

I botten finns EU: s riktlinjer om terrorbekämpning. Medlemsstaterna ska spara uppgifter om vår data- och telefontrafik. Inte själva samtalen, eller innehållet i vår epost, utan uppgifter om när och med vem vi har kommunicerat. I sex månader ska såna uppgifter sparas av tele- och Internetbolagen.

Men någon total seger för alla de klagande är inte domen i dag. Lagringen förbjuds inte i sin helhet i Tyskland, så som många klagande hade hoppats. Det författningsdomstolen slår fast är att lagen måste göras om. När det gäller så stora ingrepp i människors privata sfär, så krävs tydligare regler på vilka villkor de här lagrade uppgifterna får användas.

Domstolen kräver också att någon form av kontroll införs, där det framgår hur uppgifter som hämtats ur datalagren faktiskt också har använts.

På en punkt är författningsdomstolen mycket tydlig: Bara när grova brott misstänks får data hämtas ur registren. Musik- och filmindustrins önskan att komma åt datatrafiken för att spåra olaglig nedladdning från internet av musik och filmer får kalla handen av de tyska författningsdomarna.

Bland de som klagat till författningsdomstolen finns också nuvarande tyska justitieministern. Men många politiker anser att datalagringen är nödvändig för att förhindra brott. Den tyska polisen uppger att den kunnat förhindra planerade terrorbrott med hjälp av uppgifter om medborgarnas tele- och datatrafik.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".