Hundratals människor saknas i jordskred

I Uganda befaras så många som 300 människor ha omkommit i ett jordskred efter den senaste tidens kraftiga regn. Hittills har 55 döda kroppar grävts fram men fortfarande saknas hundratals människor.

Omkring 300 människor kan ha dödats i jordskredet i östra Uganda, i Bududa vid foten av Mount Elgon, samtidigt verkar regnet tillta.

Ett 50-tal kroppar har grävts fram ur ett hälsocenter, där folk tycks ha sökt skydd innan bygganden också rasade, det säger en minister i Ugandas regering till nyhetsbyrån Irin.

I en närliggande by befaras 100 skolbarn ha dödats och omkring 2 000 personer från de tre byar som är värst drabbade är nu hemlösa.

Militär och polis finns på plats tillsammans med ett katastrofteam, Röda korset och en mängd frivilliga som hjälper till att försöka hitta överlevande och gräva fram kroppar.

Så här års ska det normalt sett vara en torr årstid mellan två regnperioder i den här delen av Afrika men i delar av Uganda och Kenya har det regnat kraftigt under de senaste två månaderna.

Situationen i östra Uganda beskrivs som överväldigande och desperat. Man väntar nu på ytterligare hjälp med mat, rent vatten och tält.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista