Globalt ska 1 800 tjänster inom forskning och utveckling bort. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Astra Zeneca lägger ned forskning i Lund

Uppdaterad: 17:36
900 anställda på Astra Zeneca berörs av dagens besked från svensk-brittiska läkemedelsbolagets ledning att verksamheten i Lund läggs ner. Sammanlagt berörs flera tusen personer i bolaget världen över.

– Vi har talat om var vi ska vara och då har vi sagt att, när det gäller andningsvägarnas sjukdomar kommer vi att fokusera den till Mölndal i Sverige och det innebär att vi kommer att stänga vår forskningsverksamhet i Charnwood i England och i Lund i Sverige.

Och det handlar om nedläggning helt och hållet?

– Ja, det handlar om att vi kommer att stänga och lämna de ställena. Vi pratar om en tvåårsperiod, säger Astra Zenecas forskningschef Anders Ekblom.

Det är forskningsenheten i Lund som läggs ned. Forskning inom andningsvägar och inflammation flyttas till Mölndal.

Detta är ett led i det omstruktureringsprogram som presenterades i anslutning till Astra Zenecas bokslut för en månad sedan. Nedläggningen i Lund ska vara avslutad den sista december 2011.

Anläggningen i Lund har ingen egen tillverkning, utan är en ren forskningsanläggning och nedläggningen slår mot tjänstemannasidan - forskare med höga akademiska kvalifikationer.

Globalt gäller att 1 800 tjänster inom forskning och utveckling ska bort, medan ungefär lika många anställda till inom denna del kommer att beröras av flytt av tjänster.

Förutom svensk personal kommer även anställda i Storbritannien att beröras i stor utsträckning.

– Som bolag gör vi en årlig strategisk genomgång. Som vi presenterade i januari har vi under året som gått valt att fokusera på att fortsätta vara ett innovationsdrivet läkemedelsföretag, som baserar sin verksamhet på forskning inom vad vi kallar små och stora molekyler, alltså små kemiska molekyler och antikroppar och liknande proteinrelaterade läkemedel.

– Vi vill ha ett fokus mot vissa sjukdomar och vi tror att, för att kunna vara framgångsrika måste vi vara fokuserade, vi måste vara bland dem absolut allra bästa. Det innebär att hela strategin för forskningen går ut på att skapa en av världens bästa forskningsorganisationer, säger forskningschefen Anders Ekblom.

I slutet på januari redovisar ni en årsvinst som ökade med 23 procent till 13,6 miljarder dollar. Räcker inte det?

– Man ska ha klart för sig att det här är en väldigt riskfylld bransch, som kräver omfattande investeringar för att lyckas ta fram nya läkemedel, om man betänker det faktum att ett läkemedel i dag kostar mellan en och tre miljarder dollar att ta fram - och det för dem som lyckas. Sedan ska man ha klart för sig att det är många gånger man inte lyckas, säger Anders Ekblom.

Maria Persson är Unionens representant på Astra Zeneca.

– Det är ett väldigt tragiskt beslut, tycker vi. I dag är det väl mycket chock för medarbetarna som fått beskedet och jag tror att, när chocken har lagt sig, man nog är lite besviken på det här steget. Företaget annonserade ju i samband med årsredovisningen att det skulle bli stora förändringar inom forskningen och utvecklingsbiten, så jag har känt att folk har varit väldigt oroliga i Lund under den här månaden, säger Maria Persson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista