Sojafält. Foto: Malin Olofsson och Daniel Öhman/SR.

Märkning av GMO-soja kommer att dröja

Nu höjs röster om en märkning av genmodifierat sojafoder, som fler och fler svenska grisar får. Men märkningen lär dröja, eftersom intresset från konsumenter och livsmedelsförsäljare ännu så länge är litet.

– I Danmark är det samma sak, man talar om de här produkterna och eftersom EU står bakom är det okej, tycker butikskunden Mårthen Larsen från Danmark.

Mårthen Larsen är en av flera kunder vi frågar i en livsmedelsbutik i Stockholm i dag, som inte lägger särskilt stor vikt vid om köttet kommer från en gris som ätit genmodifierad soja eller inte.

Som Ekot rapporterat har andelen genmodifierad soja, så kallad GMO-soja, som Lantmännen säljer till grisproducenter som blandar sitt eget foder i Sverige, ökat från 10 till 30 procent på ett år. En soja som till exempel i Brasilien kraftigt ökar användningen av farliga bekämpningsmedel och som är bannlyst i svensk mjölk- och kycklingproduktion.

Miljöchefen Åsa Domeij på Axfood, som driver Hemköp och Willys, har sagt att hon vill ha en tydligare deklaration kring detta för konsumenterna.

Men vid Ica och Coop till exempel är det ännu inte aktuellt.

– Har man GMO-soja i den soja man fodrar grisarna med så är det ett steg från livsmedelsmärkningen, alltså kontrollen för det färdiga livsmedlet. Det är ingen produktsäkerhetsfråga eller informationsfråga till konsument, säger svenska Ica AB:s kvalitetschef Johanna Stjärnstedt.

– Vi har inget som säger att vi absolut vill  ha en märkning, säger Coops miljöchef Mikael Robertsson.

Enligt köttleverantören Scan följer man regelverken, och det finns alternativ utan kopplingar till GMO-foder för konsumenterna, säger deras miljöchef Olov Osmark.

– Ett sortiment som vi har, Scan ekologiskt, det är djur som har fötts upp helt utan genfoder.

Men genmodifierad soja anser man från Scan inte är någon fara?

– De studier som är gjorda och om man hör med Livsmedelsverket och europeiska säkerhetsmyndigheten Efsa, så finns det inget i deras regler, eller rapporter om forskning som de publicerat, vad jag vet, som leder till att de kommer att ändra reglerna på märkning, säger Olov Osmark på Scan.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista