Jevgenij Plusjenko tog hem ett konståkningssilver.

Ryske presidenten arg efter dåligt OS

Rysslands president Dmitrij Medvedev uppmanar de ytterst ansvariga för de ryska insatserna vinter-OS att lämna sina poster. De ryska idrottarnas resultat i Vancouver var sämre än i några tidigare vinterspel.

– De ansvariga måste ta ett modigt beslut och lämna in sin avskedsansökan och kan de inte det kommer vi att hjälpa dem, sa Dmitrij Medvedev under ett möte med det ryska underhuset dumans talman.

Den ryske presidenten namngav inte de personer som förväntas begära avsked efter det ryska OS-misslyckandet. Flera ryska politiker har på senare tid krävt att landets idrottsminister Vitalij Mutko samt ordföranden i ryska olympiska kommittén Leonid Tiagatjov ska avgå som en följd av den ryska insatsen i Vancouver.

Bara tre guldmedaljer och en elfteplats i medaljligan är det sämsta ryska resultatet någonsin i ett vinter-OS.

Dessutom kommer nästa olympiska vinterspel 2014 att arrangeras i den ryska staden Sotji. Det är första gången Ryssland står som värd för ett vinter-OS och ryska staten satsar stort på att Sotji 2014 ska bli en framgång på alla plan.

President Medvedev säger att den ryska idrottsrörelsen länge kunnat leva på framgångarna från sovjettiden men att det aldrig byggts upp ett nytt system efter Sovjetunionens fall.

Den sovjetiska idrottsutbildningen har försvunnit och inget har kommit i dess ställe, säger den ryske presidenten som ofta talar om behovet av att modernisera det ryska samhället.

Rysslands motsvarighet till riksrevisionen har också meddelat att den kommer att göra en grundlig översyn av hur budgetmedlen har använts under förberedelserna inför OS i Vancouver.

Översynen omfattar idrottsministeriet, ryska olympiska kommittén, de enskilda idrottsförbunden samt organisationskommittén för vinter-OS i Sotji 2014.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista