Ica inspekterar sina tak efter raset

I går rasade delar av taket på stormarknaden Ica Maxi i Kristinehamn i Värmland samman. Nu ska butikskedjan göra extra kontroller av konstruktionerna på samtliga varuhus i landet.

– Eftersom vi ser väldigt allvarligt på det som hände i Kristinehamn har vi nu initierat en inspektion av våra butiker. Både i de där vi själva är fastighetsägare och i sådana där vi hyr. Så det blir en extra inspektion för att se att snö inte tynger taken, säger Staffan Ekengren, som är presschef på Ica.

På delar av det tak som rasade in i Kristinehamn vid lunchtid i går var det cirka 80 centimeter snö i drivor.

Detta konstaterades av de fem snöröjarna som fanns på taket på förmiddagen. Området avgränsades och de kontaktade också en konstruktör som skulle bedöma hållfastheten på taket innan det kunde skottas.

Röjningsarbetarna hörde aldrig av sig till butiksägaren eftersom de inte trodde att läget var så pass allvarligt.

Men en takbjälke brast, taket rasade ner och personal och kunder som fanns inne i butiken fick fly hals över huvud. Mirakulöst så klarade sig alla oskadda.

– Tack och lov är det ingen som har skadats. Nu är det högsta prioritet för oss att se till att det här inte händer igen.

Enligt Boverket, som är ansvarig myndighet för hur hus och byggnader ska vara konstruerade, har de samlat in ett hundratal rapporter från takras runt om i landet den här vintern.

De ska nu analyseras innan Boverket kan ta några beslut om ytterligare bestämmelser angående takkonstruktioner.

Under dagen har en rad större byggnader stängts av på grund av snömassorna på taken.

Ikea:s varuhus i Valbo utanför Gävle har stängt och Filipstads kommun i Värmland har stängt sporthallar och ridhus efter att de bedöms vara osäkra.

I Kristinehamn har nu Ica startat en egen utredning som ska ge svar på vad som gick fel, säger presschefen Staffan Ekengren.

– Nu får väl utredningen visa var det gick fel, om det skulle ha röjts på ett annat sätt eller liknande.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista