Oklart när de rödgröna ska avskaffa rut

Rut-avdraget ska bort, det beskedet gav den rödgröna oppositionen tidigare i dag. Men hur det ska gå till, om det blir ett regeringsskifte efter valet i höst, är fortfarande inte klart.

Så här svarade Mona Sahlin på frågan om framtiden skattesubventionerade hushållsnära tjänster.

– De ska bort, och vi får berätta snart om när.

Först i de rödgrönas gemensamma budgetförslag, som läggs fram i april, får väljarna veta hur det blir med de hushållsnära tjänsterna i framtiden. Då kommer besked om skatteavdraget ska riktas till särskilda grupper, eller om det försvinner helt.

Tidigare har både socialdemokrater och miljöpartister föreslagit att vissa grupper, exempelvis barnfamiljer och gamla, ska få behålla avdragsrätten.

Även socialdemokrater i riksdagen, som gör tummen ner för dagens rut, kan tänka sig avdragsrätt för hushållsnära tjänster för pensionärer. Då som ett alternativ till hemtjänst.

Jan-Olof Larsson på Västra Götalandsbänken är en av dem.

– Vi har haft det resonemanget i vårt parti om äldres möjligheter till att göra ett sådant avdrag. Och ja, det finns en möjlighet att ha tycker jag. Så jag skulle kunna tänka mig det.

Har du själv utnyttjat det här med rut-avdrag?

– Ja.

Det innebär att du ändå är lite intresserad av det?

– Jag kommer att ha kvar det även när vi tar bort subventionen, för det behöver inte subventioneras. Jag tjänar så mycket pengar att jag kan betala det ändå, säger Jan-Olof Larsson.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista