Numera tilltufsad valuta.

Politisk kamp får brittiska pundet att rasa

Storbritanniens svaga statsfinanser har gjort att pundet försvagats successivt sedan i somras men när handeln öppnade efter helgen inträffade det största raset på över ett år. Och det hade framförallt inrikespolitiska orsaker.

Det är kampen mellan Labours ledare Gordon Brown och de konservativas David Cameron inför valet som valutahandlarna följer med allt större oro. För de konservativas tidigare stora, snudd på ointagliga försprång i opinionsundersökningarna, har börjat krympa och var i helgens mätning bara två procentenheter.

Det skulle innebära något i Storbritannien så ovanligt som en minoritetsregering eller en koalitionsregering.

Och det är det som aktörerna på finansmarknaderna fruktar mest, eftersom det skulle kunna försvåra och fördröja kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med Storbritanniens enorma budgetunderskott.

Helgens opinionsundersökning ledde till att pundet rasade kraftigt mot de flesta valutor och gentemot svenska kronan var det 14 år sedan som pundet var så svagt.

Då blir det förstås billigare för svenskar och andra utlänningar att komma hit till Storbritannien och turista - och dyrare för britterna att resa utomlands.

Men det finns britter som ändå gnuggar händerna. Scott Todd, som jag träffade häromdagen på en skidanläggning i Skottland, jobbar med att marknadsföra just skotska skidorter.

Efter åratal av snöfattiga vintrar och vikande besökssiffror kan han i år både glädjas åt rekordmycket snö och det svaga pundet, som gör att britterna åker till Skottland i stället för Alperna.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista