Volvos vd Stephen Odell. Foto: Karin Olander/Scanpix.

Säkerhet i fokus på bilmässan

En ny Volvo som själv ska kunna förhindra olyckor med fotgängare. Det var en av nyheterna på den stora bilmässan Genève i som öppnade i dag. Men mässan handlar också om problem med säkerheten.

Här på bilmässan vill ju alla företagen visa upp sig från sin allra bästa sida. Därför känns det säkert extra jobbigt för både GM och Toyota att i dag behöva meddela att de drar tillbaka 1,3 miljoner bilar var på grund av olika problem.

För GM:s del handlar det om servostyrningen som har så allvarliga fel att de enligt GM:s egen utredning har orsakat 14 olyckor.

Japanska biljätten Toyota har ju redan tidigare enorma problem med de skenande bilarna som har orsakat flera dödsolyckor, problem som kommer kosta många miljarder att åtgärda.

Nu meddelar Toyota att man dessutom drar tillbaka 1,3 miljoner bilar i Nordamerika på grund av risk för läckage på oljeslangarna.

Svenska Volvo har länge marknadsfört sig som ett säkert bilmärke, och i dag blev Volvo först med att lansera en bil som själv ska kunna förhindra olyckor med fotgängare, eller i alla fall mildra effekterna av en olycka. Det handlar om den nya S 60 som vd:n Stephen Odell presenterade i dag.

– Fotgängarskyddet kan stoppa bilen i hastigheter upp till 35 kilometer i timmen om föraren inte ser fotgängaren.

Saab Automobile sa vid dagens presskonferens att man 2012 kommer att lansera uppföljaren till den nuvarande 9-3. Och vd:n för nya ägaren Spyker, Victor Muller, säger att köpet av Saab har betytt fördubblad försäljning för den lilla holländska sportbilstillverkaren.

– Vi har sett en otrolig ökning i försäljningen.

Jens Möller, Bilmässan i Genève
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista