Kraftbolagen fick förklara sig för Olofsson

Tre chefer i tre kraftbolag var kallade till näringsminister Maud Olofsson i dag för att förklara varför inte kärnkraften gått för fullt under den kalla vintern.

Alla tre beklagade och talade om att lära av misstagen.

– Vi har helt enkelt missbedömt hur lång tid det här skulle ta. Det har visat sig ta längre tid. Själva investeringen och installationen har mer eller mindre löpt enligt plan men framförallt provningarna har tagit betydligt längre tid, säger Torbjörn Wahlborg, Vattenfalls Nordenchef.

Enligt Torbjörn Wahlborg är en av reaktorerna som stått i Ringhals nu igång med begränsningar och en andra ska vara igång i mitten av mars.

Håkan Buske, Nordenchef i Eon som äger reaktorer i Oskarshamn, säger att de ska vara i gång om ett par veckor och fullt ut till sommaren.

– Vad som är fel är att vi har haft en alldeles för optimistisk tidsuppskattning när det gäller de stora komplexa projekten som syftar till att öka möjligheterna till energiuttag av reaktorerna. Många av de här reaktorerna faller för strecket någon gång under tiotalet, säger Håkan Buske.

Regeringen tänker inte införa pristak eller försöka tvinga kärnkraftsägarna till något, sade näringsministern Maud Olofsson i dag.

Hon tycker att marknaden fungerar som den ska, men att regeringen kan bidra med att underlätta satsningar på förnybar energi, nätutbyggnad och energieffektivisering, till exempel.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista