Behövs inte längre.

Polisen kritisk till slopat kontrollmärke

Vid årsskiftet försvann kontrollmärket för att förenkla för bland annat privatbilister. Men polisen är kritisk, eftersom det har inneburit att det blivit svårare att hitta olagliga och trafikfarliga bilar på landets vägar.

Nio av tio polisdistrikt som Sveriges Radio varit i kontakt med upplever försämrade möjligheter att komma åt olagliga bilar på vägarna. Tanken är att det slopade märket ska förenkla för privatbilister och företag, samt spara pengar hos transportstyrelsen genom minskad administration. Men Roger Berg, inspektör på trafikenheten vid polisen i Norrbotten är allt annat än nöjd.

– Det tycker vi är fullständigt vansinnigt. Det är vår indikation att den här bilen ska vi kontrollera, men nu är den möjligheten borta, säger Roger Berg.

Innan årsskiftet kunde polisen med hjälp av kontrollmärket se om en bil saknade trafikförsäkring eller inte var beskattad eller besiktad. Nu måste de istället stämma av registreringsnumret mot vägtrafikregistret.

– Då måste vi slå på varenda bil, och det tar ju sin tid att få fram det, säger Roger Berg.

Vissa polismyndigheter har fått tillgång till datorer i bilarna som de kan göra registerslagningar på. I till exempel Västra Götaland och Västmanland kan trafikpoliser kolla om en bil är laglig genom att skicka ett sms.

Men det är långt ifrån alla distrikt som har de möjligheterna ännu. I Värmland vittnar trafikpolisen om hur ledningscentralen blivit överbelastad när poliser behövt hjälp med att kolla nummerplåtar.

Ekot har pratat med tio stycken polismyndigheter från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Nästan alla tror att det slopade kontrollmärket gör att de nu riskerar att missa fler olagliga bilar, jämfört med när kontrollmärket fanns. Roger Berg i Piteå är en.

– Helt övertygad om att det kommer bli mycket mer. Och det kommer synas i statistiken, säger han.

Transportstyrelsen sparar i år 50 miljoner kronor på att slippa att administrera kontrollmärken. Samtidigt får Rikspolisstyrelsen 14 miljoner kronor för att ta fram ny teknik.

Just nu tittar de på ett system som finns i andra europeiska länder. Det systemet bygger på en kamera monterad på polisbilarna som automatiskt jämför registreringsnumret mot vägtrafikregistret. Birger Höök är direktör för trafikregistret på Transportstyrelsen.

– Det är alltid så att när det sker ett teknikskifte så kan man uppleva det som lite oroande. Men jag tror faktiskt att när man väl har kommit igenom teknikskiftet, så kommer man uppleva att det har blivit en klar förbättring.

Men borde inte den tekniken redan ha funnits när märket togs bort då?

– Ja, det borde den kanske ha gjort. I och för sig så finns det redan nu möjligheter för polisen att snabbt få information. Men det vi och Rikspolisstyrelsen tittar på är en ännu snabbare teknik, säger Birger Höök på Transportstyrelsen.

Nils Eklund, Ekot
nils.eklund@sr.se

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".