Snart kan alla pensionärer få vin till maten

Om pensionärer på äldreboenden ska kunna få alkohol till maten har varit en omdiskuterad fråga. Nu öppnar regeringen för att alla äldreboenden ska få rätt att servera alkohol. Regeringen tillsätter nu en utredning om hur reglerna ska kunna utformas.

– Utgångspunkten är att äldre personer ska kunna få fortsätta med sina vanor i så stor utsträckning som möjligt, också när man behöver vård och omsorg, säger folkhälsominister Maria Larsson.

Kan du se några risker med detta, till exempel för de äldres hälsa?

– Nej, jag tror inte att det här handlar om en alkoholkonsumtion som får betydelse för folkhälsan men att kunna få ett glas vin, om man brukar ta det till söndagsmiddagen, så tror jag att det är sådant som ökar livskvaliteten för de äldre, säger Maria Larsson.

På en del äldreboenden har det gått bra att få ett glas rödvin till söndagssteken, men på andra har det varit omöjligt.

Hittills har det inte funnits några regler för det här, men på torsdag kommer regeringen att tillsätta en utredning som ska gå igenom frågan.

Utredaren ska exempelvis se över vad som ska krävas vad gäller kökets utformning och matutbudet för att ett äldreboende ska få serveringstillstånd och få ställa fram en nubbe till sillen.

Om utredaren också ska sätta en gräns för hur mycket alkohol som får säljas, vet inte Maria Larsson, men några rejäla dryckeslag ser hon inte framför sig.

– Det här handlar inte om någon överkonsumtion utan om en måltidskonsumtion, säger Maria Larsson.

Utredningen ska också gå igenom frågan om gårdsförsäljning av alkohol, alltså om exempelvis svenska vingårdar ska få sälja sina varor direkt till besökare på gården.

Regeringen tror att gårdsförsäljning skulle ge fler jobb på landsbygden och öka turismen.

Men för att det ska införas måste utredningen kunna visa det att det inte skulle hota EU:s stöd för Systembolagets försäljningsmonopol.

Att gårdsförsäljning skulle öka drickandet, tror inte Maria Larsson.

– Det handlar om ganska dyra produkter som köps av mer penningstarka kunder än ungdomar, så vi tror inte att det är ett utfall, säger Maria Larsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista