Mindre läkemedelsföretag kan få ett uppsving efter Astra Zenecas nedläggning i Lund. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Astra Zeneca lägger ner forskning i Lund:

Nedläggning kan ge uppsving för andra

Astra Zenecas besked om nedläggning i Lund är ett dråpslag mot arbetsmarknaden i staden, men kan betyda ett uppsving för mindre forskningsföretag menar forskare.

– Det finns väldigt många kompetenta forskare inom läkemedelsbranschen här som har möjlighet att gå till andra företag som kan snappa åt sig några guldkorn och tjäna på det här, säger Olov Sterner, professor vid Lunds universitet.

Öresundsregionen, med Lund, Malmö, Köpenhamn och Roskilde, brukar kallas för Medicon Valley eftersom många bioteknikföretag finns här.

I går eftermiddag kom beskedet att Astra Zeneca lägger ner forskningsanläggningen i Lund.

900 anställda berörs av läkemedelsbolagets besparingar, många av dem forskare.

Att en stor arbetsgivare försvinner får förstås betydelse för regionen, många studenter vid Lunds universitet har till exempel fått anställning på Astra Zeneca efter utbildningen.

Men Olov Sterner, som är professor i organisk kemi och prefekt för kemicentrum på Lunds universitet, menar alltså att Astra Zenecas nedläggning i Lund kan ge mindre forskningsföretag chansen att kunna anställa forskare med hög kompetens.

Forskningsminister Tobias Krantz menar att beskedet från Astra Zeneca visar hur tuff den internationella konkurrensen är när det gäller den medicinska forskningen.

– Det visar på behovet av att vi måste fortsätta göra det vi redan har gjort, att fortsätta satsa på medicinsk forskning och skapa en medicinsk forskning i världsklass. Där har regeringen gjort en hel del. Vi satsar 585 miljoner per år på medicinsk forskning. Jag hoppas att det kommer att bära frukt i framtiden, säger Tobias Krantz.

Om några år kommer dessutom den nya forskningsanläggningen MAX IV troligen att stå klar utanför Lund.

I anläggningen ska partiklar kunna undersökas på nanonivå med synkrotronljus. Dessutom planeras det internationella jätteprojektet ESS till Lund.

Ny forskning är alltså på väg till Sverige och på sikt väntas de båda forskningsanläggningarna generera tusentals arbetstillfällen.

Professor Olov Sterner menar ändå att Astra Zenecas beslut att lägga ner i Lund får vissa konsekvenser för forskningsssverige.

– På kort sikt har det naturligtvis en betydelse men personligen så tror jag inte att det kommer att spela så stor roll i det långa loppet. Det kommer att jämna ut sig, säger Olov Sterner.

Forskningssverige står inte och faller med att Astra Zeneca stänger en anläggning?

– Nej, det är andra saker som styr, säger Olov Sterner.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista