Människor vaktar sitt kvarter i den chilenska miljonstaden Concepción. Foto: Natacha Pisarenko.

Fler soldater och utegångsförbud i Chile

Uppdaterad: 05:37
I det jordbävningsdrabbade Chile vaktar nu tusentals soldater den hårt drabbade staden Concepción, och utegångsförbud råder på flera platser för att stoppa plundring och annan kriminalitet.

Det nattliga utegångsförbudet i Concepción förlängdes på tisdagen till mitt på dagen efter ett oroligt dygn, då lager och butiker plundrades, och flera stormarknader sattes i brand.

Minst en människa har skjutits ihjäl och närmare 200 har gripits. Våldsamheter har rapporterats också från flera andra chilenska städer.

I Talcahuano, Tomé och Chiguayante utanför Concepción råder 18 timmars utegångsförbud per dygn, rapporterar chilenska medier. Sammanlagt har 14 000 soldater sänts till Concepción och andra utsatta områden.

Det har väckt ilska bland chilenarna att armésoldater vaktar varulager när folk har brist på förnödenheter, men president Michelle Bachelet tillbakavisar kritiken med att brottsliga handlingar inte under några omständigheter kan accepteras.

Officiellt stod dödstalet på tisdagen på 795, men siffran kommer att stiga.

Den tsunami som drabbat 20 mil av Chiles Stillahavskust har orsakat många dödsoffer, och en armégeneral som leder arméns hjälpinsatser befarar att dödstalet bara i regionen Maule kommer att överstiga 1 000.

Armén är nu i färd med att röja vägar, sätta upp fältsjukhus och bärga dödsoffer längs kusten, förutom att patrullera samhällen för att avvärja kaos.

En svensk man som tros ha omkommit i kuststaden Constitución vid kusten har anknytning till Västsverige.

Ännu på tisdagen fanns det ett 100-tal svenskar som UD inte fått tag på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista