Ahmed Chalabi omgiven av säkerhetsvakter. Foto: Hadi Mizban/Scanpix.

Omdiskuterad irakier gör comeback i val

På söndag är det val i Irak. En stark kandidat i valet är osannolikt nog den shiamuslimske politikern Ahmed Chalabi, samme man gav Pentagon felaktig information om Iraks massförstörelsevapen, vilket banade väg för kriget.

Efter flera år ute i kylan, har Chalabi gjort comeback, men han har bytt sida. I dag kallas han för "Irans man". Det är Chalabi som ligger bakom uteslutningen av många sunnimuslimer ur valprocessen.

En lång dammig tegelmur löper längs hela gatan och innanför den ligger en av Ahmed Chalabis egendomar, bakom en skog av långa smäckra palmträd.

Det här är Hurriya i Bagdad, ett bostadsområde som i dag är nästan helt shiamuslimskt, sunnimuslimerna är utrensade på samma sätt som shiamuslimer lämnat sunnidominerade områden.

Nästan alla här säger att de kommer att rösta på Chalabi, från den tandlöse Hajj Akram till unga småbarnsmammor och matematikprofessorn Abu Hawra som säger att det viktigaste för Irak i dag är att rensa ut Baathpartisterna och brottslingarna ur parlamentet.

– Baathpartisterna är medskyldiga till 80 procent av terrorattackerna som skett i Irak, säger Abu Hawra medan han köper två kilo äpplen i fruktståndet på hörnet.

Här är det ingen som tvekar i sitt stöd för Ahmed Chalabis politiska upprensningar. Tvärtom har den kontroversiella bannlysningen av flera sunnikandidater anklagade för att vara Baathpartister, starkt bidragit till Chalabis popularitetsuppsving.

De drabbade, sunnipolitikerna, liksom många bedömare, kallar uteslutningarna ett politiskt vapen för att försvaga både den sekulära och den sunnimuslimska oppositionen.

Valet på söndag i Irak står framförallt mellan tre starka koalitioner, premiärminister Nuri al-Malikis lista, den sekuläre Iyad Allawis lista där flera sunnikandidater ingår, och den mer religiöst shiamuslimska, Irantrogna listan där bland andra Ahmed Chalabi ingår.

Många ser det också som en kamp mellan Saudiarabien och Iran om inflytande över Irak.

Abu Hassanein, som säljer reservdelar till bilar i kvarteret, säger att alla länder runt omkring Irak försöker sabotera landets nya demokrati eftersom vi inte har annat än diktaturer runt oss.

Inklusive Iran, säger han, men Abu Hassanein är den ende jag hör säga något ont om Iran här i hörnet vid fruktståndet i stadsdelen Hurriya där murarna är fulla av bilder på martyren Kalifen Ali och flera av kandidaterna på valaffischerna har shiamuslimska religiösa turbaner.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista