Nya elbilar tar sig in på tuff marknad

Att som helt nytt företag slå sig in på bilmarknaden är oerhört svårt. Men tack vare det pågåendet teknikskiftet, med alltfler eldrivna bilar, finns det de som försöker och det märks på den pågående bilmässan i Genève.

Sydafrikanska Optimal Energy är ett fem år ungt företag som har utvecklat en egen, helt eldriven bil.

En familjebil med sportig känsla, så beskrivs elbilen Joule av tekniske chefen André Strijdon.

Optimal Energy är ett företag som helt ägnar sig åt elbilar, liksom norska Think. NLV Solar är egentligen ett företag inom solcellsbranschen som har utvecklat egna elbilen Quant, som även visas upp här på bilmässan i Genève.

Elbilar är i dag vanligen betydligt dyrare i inköp än en bil med traditionell förbränningsmotor, mycket för att batterierna är så dyra.

För att ändå stimulera elbilsmarknaden är det flera europeiska länder som inför subventioner för de som köper elbilar, senast var det den brittiska regeringen som i förra veckan beslutade om ett bidrag på över 55 000 kronor.

Men sydafrikanska Optimal Energy planerar att snart bygga sina egna batterier för att hålla nere kostnaden. Enligt André Strijdon kommer företagets bil inte kosta mer än runt 200 000 kronor.

Optimal Energy tittar över bland annat materialval för att hålla nere kostnaden, säger tekniske chefen.

Företagets elbil ska komma ut på marknaden 2013, och Optimal Energy satsar på en årlig produktion på 50 000 bilar.

Jens Möller, Genève
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista