Bosse Ringholm, Ylva Johansson och Leif Pagrotsky har alla utnyttjat avdraget. Foto: Scanpix. Montage: SR

S-toppar har själva gjort hushållsavdrag

Uppdaterad: 14:25
I går deklarerade de rödgröna att de tillsammans tänker avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster om de kommer till makten. Men en rad höga socialdemokrater har själva utnyttjat avdraget.

En av dem är Lars Johansson, socialdemokrat och vice ordförande i skatteutskottet.

– När jag började som riksdagsledamot så veckopendlade jag till Stockholm och min hustru pendlade till Borås. Då kom vi gemensamt fram till att vi bör köpa hushållsnära tjänst i form av städtimmar, fem timmar i månaden.

Hur logiskt är det för väljarna att ni rödgröna å ena sidan argumenterar för att det här är fel att använda skattepengar samtidigt så väljer en rad höga socialdemokrater att utnyttja avdraget?

– Det är väl inte konstigare än att vi är människor som alla andra. Vi använder oss av samma skatteregler.

En artikel i Aftonbladet visar att en rad höga socialdemokrater utnyttjat hushållsnära tjänster och även gjort avdrag för det sen det blev möjligt 1 juli 2007.

Det gäller bland annat riksdagsledamöterna Ylva Johansson och Leif Pagrotsky samt förre detta talmannen Björn von Sydow.

Även före detta partisekreteraren och kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist liksom tidigare finansministern Bosse Ringholm har också utnyttjat avdraget för hushållsnära tjänster.

Men skatteutskottets vice ordförande Lars Johansson tycker inte att det är ett problem att partiet pläderar för att avskaffa avdraget, samtidigt som höga socialdemokrater väljer att utnyttja det.

– Det väsentliga och det viktiga beskedet för oss Socialdemokrater, och det har varit hela tiden sedan det här infördes, är att det ska bort. Vi tycker att det är fel och orättvist och det gynnar människor med häga inkomster, säger Lars Johansson.

Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap, menar att det här kan bli ett kortsiktigt politiskt problem för partiet.

 – Dels kan man få en diskussion om att socialdemokratiska politiker inte lever som man lär. Man skulle ställa högre krav på dessa människor än på andra. Det andra problemet består i att eftersom socialdemokratin och de rödgröna lyfter fram hushållsnära tjänster-avdraget som en rättvisefråga, det vill säga att det i huvudsak är överklassen och de välbärgade som nyttjar det, så kan man här få en diskussion om att socialdemokratin egentligen är en del av denna överklass och de välbärgade eftersom man själv väljer att utnyttja det här avdraget, säger Ulf Bjereld.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista