Resenärer på en perrong på Stockholms central väntar på tåget. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

SJ kompenserar snödrabbade resenärer

Uppdaterad: 15:57
SJ  erbjuder nu kompensation för inställda tåg och förseningar. Bland annat förlängs månads- och årskort och biljetter köps tillbaka.

Nu jobbar SJ för att få tillbaka folks förtroende igen. Månadskort och årskort som varit giltiga under tågkaoset i februari förlängs nu med en månad, eller återköps för de som vill det.

Och de som har en biljett till någon av de tågavgångar som ställs in under de kommande två veckorna kan boka om till ett annat tåg, eller få pengarna tillbaka.

Resegarantin som SJ först tog bort och senare återinförde, innebär att resenären får 25 procent av biljettpriset tillbaka om tåget är mellan 1-2 timmar försenat. Och hälften återbetalas om tåget är mer försenat än så.

Tågkaoset har lett till långvariga problem i tågtrafiken, inte förrän i april kommer trafiken, förhoppningsvis rulla som vanligt igen.

– Vår bedömning är att vi under april månad ska vara tillbaka i full trafik igen. Varje dag så plockar vi upp nya fordon i trafiken, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör på SJ

Under de närmaste två veckorna är det fortsatta problem på stambanan. Bland annat innebär det halverad X2000-trafik mellan Stockholm - Göteborg och Stockholm - Malmö.

Och nu efter problemen med förseningar och inställda tåg så gäller det att få tillbaka folks förtroende igen säger Elisabeth Lindgren.

– Man undrar om man kan komma fram i tid och om man ska kunna fortsätta resa med tåg. Och det vill vi visa att det kan man verkligen göra.

Så det här gör ni för att få tillbaka folks förtroende?

– Absolut, säger SJ:s kommunikationsdirektör Elisabeth Lindgren.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".