Hushållen får allt bättre marginaler

Uppdaterad: 16:39
Husållen har blivit allt rikare samtidigt som skulderna ökar. Trots det har svensken inte sedan 2004 haft så mycket över i plånboken efter det att boendet är betalt.

– Det som ligger bakom hushållens förmögenhetsökning är för det första att bostäderna som föll under sista kvartalet 2008 har stigit igen under 2009. Och sen har vi haft en väldigt stor återhämtning av börsfallet från 2008, börsen steg ju kraftigt 2009, säger Gunilla Nyström som är privatekonom på SEB.

Bara under sista kvartalet förra året steg Stockholmsbörsen med drygt 12 procent och under samma period fortsatte de svenska bostadspriserna uppåt. Det bidrog till att hushållens förmögenhet ökade med drygt 3 procent till över 6 600 miljarder kronor det fjärde kvartalet. Det framgår av SEB:s sparbarometer.

– Den största delen av hushållens förmögenheter består av bostäderna. Sen kommer aktieförmögenheten som nu är lite större än ränteförmögenheten.

Och även det senaste boindexet, som mäter hur pass väl hushållen har råd med sina husköp, visar att vi fått en tjockare plånbok. I slutet av förra året hade hushållen nära 55 procent högre arbetsinkomster än vad som krävs för att ha råd att köpa hus. Det är den högsta marginalen på sex år.

Samtidigt som hushållen ökat sitt sparande så lånar vi också allt mer, säger Cecilia Hermanson på Swedbank.

– Jag tycker att utvecklingn är lite för snabb för närvarande, det är lite för snabb kredittillväxt och för att hushållens skuldkvot ligger på en lite för hög nivå för vad som jag tror är bra på sikt. Det kan finnas risk för bakslag både i konjunkturen och på husmarknaden, att vi just har en så pass skuldbörda i hushållssektorn i dag. 

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".