Militärer försöker hålla ordning i städerna. Foto: Luis Hidalgo/Scanpix.

Chile försöker hitta tillbaka till vardagen

Efter jordbävningen i Chile i lördags har nu livet långsamt börjat återgå till det normala i flera drabbade områden. Men i söder och framför allt i staden Concepción råder undantagslagar. Här finns varken el eller vatten och staden har utsatts för omfattande plundringar.

Men det finns också ljuspunkter. Vår korrespondent träffade människor i kön till en radiostation som genomför en kampanj för att dela ut medicin.

60-årige Victor Ernandez har fortfarande något flackande i blicken. Han befann sig på 60 meters höjd, på en byggarbetsplats, när skalvet kom.

– Jag har aldrig varit så rädd, säger han. Och varje efterskalv som kommer, om än så litet, håller rädslan vid liv.

Dessutom lider han av högt blodtryck. Det är därför han är här.

– Gudskelov så hade de den medicin jag behöver, ler Victor med ett krampaktigt leende.

Men det är inte bara mediciner det handlar om. Radio Bio-Bio, den enda radiostationen som fungerat hela tiden, har blivit ett centrum för alla som söker hjälp av något slag.

En fiskare som kommit från den lilla ön Santa Maria, som ligger 20 sjömil ut från kusten, berättar att när vattnet steg så dränktes nästan hela byn och alla båtar förstördes.

– Vi bor uppe på kullarna nu, men vi har ingenting. Ingen mat, inget vatten, inte ens båtarna som vi försörjer oss med finns kvar, säger han.

Hans enda hopp är radion. Att någon myndighetsperson ska höra och komma dem till undsättning.

I Concepción är kritiken hård mot regeringen för att hjälparbetet kommit igång så sent. Men nu tycks det ändå vara på gång.

Samtidigt som jag körde in i staden vid middagstid i går så kom en karavan på över 20 stora långtradare med livsmedel, vatten och andra förnödenheter.

Med dem kom ännu flera militära fordon och trots att det nu står militärer i full krigsmundering i praktiskt taget varje gathörn så anstränger sig Concepcións invånare att komma tillbaka till någon slags normal rytm.

Lars Palmgren, Concepción
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".