Nedläggning hårt slag för forskningen

Gårdagens besked att läkemedelsföretaget Astra Zeneca helt lägger ner sin verksamhet i Lund och 900 anställda förlorar sina jobb är inte bara ett hårt slag för Lund och Skåne, utan för forskningen i hela landet.

Det menar Hans Möller, vd för Ideon Science Park i Lund.

– Det största problemet som jag kan se är att antalet forskare totalt sett i Sverige kommer att minska och det kommer att drabba Sverige och regionen här. Färre människor blir sysselsatta inom forskning och färre saker kommer ut ur forskning.

Enligt Astra Zeneca skall en del av de forskare som jobbar i Lund, oklart hur många, få möjlighet att flytta med till anläggningen i Mölndal, men enligt Hans Möller på Ideon i Lund visar erfarenheter från liknande företagsförflyttningar att långt ifrån alla kommer kunna erbjudas jobb.

– En rimlig gissning är att kanske tio procent flyttar med, så det är nog väldigt många som kommer att stå utan jobb här.

Skåne och Köpenhamnsområdet ses gärna som en enda region med mycket forskningsintensiv industri och det är en fördel för dem som nu blir av med sina jobb i Lund. Samtidigt innebär det att Sverige kommer förlora många forskare till Danmark. Den starka danska kronan gör det förmånligt för de danska läkemedelsbolagen att anställa svenskar.

– Det är förhållandevis billigt att anställa arbetskraft från Sverige även inom denna sektor, säger Hans Möller.

Ideon Science Park i Lund består av 270 högteknologiska företag med sammanlagt 3 000 anställda och trots att Astra Zeneca står för en ansenlig andel av de totala investeringarna i svensk forskning, så drabbas inte en stor forskningsby som Ideon nämnvärt av nedläggningen.

– Astra Zeneca har trots allt varit en verksamhet som varit introvert och innesluten i sig själv och inte jobbat så mycket med omgivningen och små innovativa företag.

Jens Ericson, Ekot Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista