Fleming.

"Ford kommer inte fortsätta äga Volvo"

Det är inte tänkbart att Ford fortsätter äga Volvo Personvagnar. Det säger i dag Fords Europachef John Fleming, trots tecken på vissa problem med Fords tänkta försäljning till kinesiska Geely.

Vid en pressträff här på bilmässan i Geneve var John Fleming så tydlig han kan vara vad gäller Volvos framtid. Geely har fortfarande inte fått de besked från kinesiska myndigheter och banker som krävs för att företaget ska kunna köpa Volvo.

Målet om att ha affären i hamn före det kinesiska nyåret i februari sprack, men oavsett vad som händer med Geely är Volvo till salu, säger John Fleming.

Enligt John Fleming har nu Ford gjort allt man kan för att skynda på försäljningen. Nu ligger bollen i Kina, och Fleming räknar fortfarande med att parterna kommer överens innan mars månad tar slut.

Samtidigt välkomnar Fleming de senaste månadernas statistik som visar att Volvo faktiskt återhämtar sig från bilkrisen lite bättre än branschen i stort. För om Volvo snart kan visa vinst igen efter ett par år med tunga kvartalsförluster, då kan Ford fortfarande höja prislappen på sitt svenska företag.

Ford kan också glädja sig åt att nu ha gått om GM som USA:s nummer 1 på bilmarknaden. I februari var första gången på tolv år som Ford sålde fler bilar än GM i USA. Fords försäljning har ökat med 43 procent på ett år, upp till 142 000 sålda bilar i USA i februari.

John Fleming gläds förstås åt beskedet, men säger att Fords mål egentligen inte är att sälja flest bilar i USA, utan att vara det företag som tjänar bäst per såld bil.

Jens Möller, från bilmässan Geneve
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista