Fjolåret bättre än väntat för kommunerna

Fjolåret blev bättre än väntat för landets kommuner och landsting. Trots lågkonjunkturen har ekonomin förbättrats kraftigt det senaste året, visar siffror från Statistiska centralbyrån. Men SKL ser inget utrymme för nysatsningar.

– I den svåra ekonomiska kris som världen upplever har vi klarat oss väldigt bra. Och jag tror också att med vetskap om innevarande år och nästa år så kommer man naturligtvis att vara försiktig men jag tror ändå man kan skönja en försiktig optimism när det gäller kommunsektorn, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Men det ligger väl i farans riktning att man börjar lätta på plånboken och sätta sprätt på pengarna?

– Jag tror att våra medlemmar i väldigt stor utsträckning kommer att vara försiktiga. Det var något vi lärde oss under nittiotalskrisen, att det kan komma bakslag och då gäller det att stå ekonomiskt rustade.

Kommunernas överskott blev 11,7 miljarder kronor 2009, och det var en förbättring med 4,7 miljarder jämfört med 2008. Landstingens överskott blev 2,8 miljarder kronor, en förbättring med nästan 1,9 miljarder. Femton av totalt tjugo landsting och regioner visar överskott.

– En faktor är naturligtvis att sjukskrivningarna har gått ner kraftigt. Och som en konsekvens av det så har våra medlemmar sluppit betala in 5 miljarder kronor till sjukvårdsförsäkringen.

– En annan faktor är att vi i SKL har betalat ut en miljard till våra medlemmar av överskott som vi har haft, och att skatteutfallet 2009 blev en halv procent bättre än vad vi hade räknat med. Till det kommer naturligtvis åtgärder som har vidtagits under året för att hålla igen på kostnadsutvecklingen med tanke på den svåra ekonomiska situation som världen befinner sig i.

Men trots att överskottet kanske får en och annan kommun- och landstingspolitiker att ana ett ekonomiskt töväder så vill ordförande Anders Knape inte ställa ut löften om skattesänkningar eller nysatsningar.

– Våra medlemmar måste ju fortsätta välfärdens kärna och se till att våra medborgare får en bra service och hög kvalitet i det som vi gör och det kräver ordning och reda i ekonomin och det har våra medlemmar just nu.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista