Förödelse i Talcahuano. Foto: Natacha Pisarenko/Scanpix.

Lugnet efter stormen i Talcahuano

Hamnstaden Talcahuano, strax intill Concepción drabbades, hårt när tidvattnet steg och förstörde hamnen och stora delar av centrum som en följd av jordbävningen i Chile. Men livet där börjar återgå till det normala, rapporterar SR:s korrespondent Lars Palmgren.

– Det känns lite som lugnet efter stormen idag. Livet börjar på något sätt bli "normalt". Det har kommit igång med matutdelning, vattenutdelning. Det är jättelika köer framför de ställena, det är väldigt väldisciplinerade köer, fyllda av respekt, fördelningen är väldigt rättvis, det är ett annat Chile än det vi såg i måndags, det sanna Chile, det i måndags var det mörka Chile, säger Lars Palmgren. 

Vad säger människor som du pratar med?

– De flesta talar om just måndagen som nästan en större chock än lördagsnattens jordbävning. Man är van att det uppstår solidaritet efter en katastrof, chilenarna beskriver sig själva som ett solidariskt folk men måndagen var ett slags makabert utbrott av ilska, ursinne och irrationalitet.

– Många deltog i plundringarna, även folk från medelklassen, man plundrade allting, det var inget hungerupplopp utan här stals allting. Det är något som skapar en rädsla och oro, ingen begriper hur det kunde hända, det är det som är den stora frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".