Kommentar: Världens förtroende sviktar

Det är stor risk att omvärldens förtroende för Greklands ekonomi sviktar, skriver Ekots ekonomikommentator Christer Hillbom.

Problemet för Grekland är att även med en hårdhänt nerbantning av underskottet i budgeten fortsätter det att vara oroväckande stort både i år och nästa år. Och statsskulden fortsätter att växa i alltför snabb takt. Därmed är risken att omvärldens förtroende sviktar för landets ekonomi och att det blir och redan blivit svårt för Grekland att ta upp lån för att finansiera sin statsskuld. 

Greklands finansminister har tidigare klagat över att landet redan måste låna till räntor som ungefär dubbelt så höga som till exempel Tyskland betalar.

Det är därför som det pågår något som liknar en kapplöpning mellan vad EU och de stora euroländerna kräver av Grekland och vad Grekland gör. Och där Grekland börjar tala om att be om stöd från internationella valutafonden om EU inte hjälper till att hantera den akuta krisen.

Dessutom finns risken att nedskärningar och skattehöjningar blir så omfattande och tar så mycket pengar ur grekernas plånböcker att konsumtionen sjunker och att det i sin tur slår tillbaka med sämre skatteintäkter och fortsatt usla statsfinanser. Och att ekonomin hamnar i fortsatt kräftgång eller tomgång när det i stället handlar om att få igång tillväxten. Men det problemet finns inte bara i Grekland utan även tunga euro-länder som Frankrike och Spanien. Utanför Europa finns samma problem även i USA och i Japan.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista