Väntetid negativt för gruvbranschen

Miljödomstolen i Umeå har drabbats av nedskärningar samtidigt som flera stora industrisatsningar är på gång i norra Sverige. I domstolen börjar ansökningar staplas på hög och nu varnar den tunga industrin för att planerade satsningar kan gå i stöpet på grund av väntetiden.

– Projekt blir försenade och fördröjda och det är en väldigt olycklig situation nu när det är ett sånt drag i branschen. I slutändan kan det innebära att vissa projekt inte överlever därför att man inte har finansiering, säger Lars-Åke Lindahl, ansvarig för miljöfrågor vid gruvornas branschorganisation Svemin.

Flera nya gruvor är på gång att startas och det handlar om miljardinvesteringar. Men så länge miljötillstånd saknas står företagen bara med kostnader, dessutom är det väldigt svårt att få lån till själva investeringen.

Jan Olof Hedström på statliga Bergsstaten är också bekymrad över väntetiden.

– Det är förskräckligt illa, det kan vara skillnaden mellan högkonjunktur och lågkonjunktur. Blir det ett bifall i domstolen när det är lågkonjunktur då har bolaget inte någon investeringsvillig styrelse längre, då vill styrelsen dra sig ur det hela, säger han.

Miljödomstolen i Umeå som har hand om Norr- och Västerbotten har de senaste åren tappat två domartjänster, nu är de fyra kvar.

I ett brev till Domstolsverket kräver gruvornas branschorganisation mer resurser till miljödomstolen i Umeå.

Det är extra akut nu säger Lars-Åke Lindahl eftersom finsk-svenska gränsälvskommissionen snart tappar beslutanderätten, då kan stora frågor som gruvstart i Pajala och Kirunagruvans framtid lastas över på miljödomstolen.

– Det är klart att vi är bekymrade att det kommer bli ytterligare kö i domstolen.

Ni skriver att det kan få betydande konsekvenser som drabbar, inte bara företag, utan samhället i stort?

– Om det är projekt som går i stöpet på grund av att man inte klarar av den här långa väntan, då är det ju arbetstillfällen man går miste om, säger Lars-Åke Lindahl.

Vid Miljödomstolen i Umeå bekräftar man att tillståndsansökningar har börjat läggas på hög. Lagman Agneta Ögren är bekymrad över situationen.

– Det är frågan om jättestora mål, ofta är det gruvansökningar. När de kommer in blir det nästan stopp eftersom vi har en så liten organisation, säger Agneta Ögren.

Magdalena Martinsson
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista