S-politiker accepterar nej till avdrag

Socialdemokraternas distriktsordförande i Stockholms län, Mikael Damberg rättar nu in sig i ledet och följer partilinjen eftersom de rödgröna bestämt sig för att ta bort avdraget för hushållsnära tjänster om de vinner valet.

Förra veckan förslog Damberg att de rödgröna borde behåller avdraget, men reformera systemet så att det mer skulle gagna barnfamiljer med lägre inkomster än idag.

– Nu finns det en deal mellan våra tre partier, jag ville spela in ett förslag som man kunde titta på som handlar om att barnfamiljsanpassa stödet istället. Nu blev det inte så därför att man nått en överenskommelse om något annat, det lever jag med därför att dagens system inte är särskilt bra, säger Mikael Damberg (S).

Häromdagen lämnade de rödgröna partierna beskedet att man tar bort avdraget för hushållsnära tjänster om partierna vinner valet i höst.

Socialdemokraternas linje har varit oklar den senaste tiden vad gäller just den frågan. Innan de tre partierna gjorde upp gick Socialdemokraternas ordförande i Stockholms län, Mikael Damberg, ut och föreslog att Socialdemokraterna skulle behålla skatteavdraget om man samtidigt gör om systemet så att det lockar fler med lägre inkomster än i dag.

Inte minst såg han tjänsterna som en avlastning för stressade småbarnsfamiljer i storstäderna. Han fick också visst stöd av flera socialdemokratiska distriktsordförande.

Men nu får han  ge vika för partilinjen.

– Jag har varit med i politiken tillräckligt länge för att veta att alla ens förslag inte blir verklighet, säger han.

Är du besviken?

– Nej, därför att jag tycker inte att dagens system är ett alternativ. Antingen gör man om systemet ganska ordentligt som jag föreslog eller så tycker jag att man kan avveckla det eftersom vi har en så konstig fördelningspolitisk profil i dagens system.

Tror du att det här kan vara ett problem för er i Stockholm?

– Nu försöker folk säga att det är den viktigaste valfrågan i Stockholm, riktigt så enkelt är det inte utan jag tror att det kommer avgöras av sjukvården, skolan, jobben och bostadspolitiken som är de riktigt tunga frågorna i Stockholmsregionen, säger Mikael Damberg, Socialdemokraternas ordförande i Stockholms län.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se  

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista