Bilförsäljningen minskar med tio procent

Trots en allmän återhämtning för ekonomin kommer bilförsäljningen i Europa sjunka med tio procent i år. Den prognosen gör generalsekreteraren för branschorganisationen ACEA, Ivan Hodac.

Det är att fjolårets skrotningspremie försvinner i land efter land som gör att bilbranschen kommer att få se en tioprocentig nedgång i försäljningen i år enligt Ivan Hodac.

I Europas billand nummer ett, Tyskland, är skrotningspremierna redan borta, och den tyska bilförsäljningen har redan sjunkit.

I andra stora länder som Italien och Storbritannien försvinner skroningspremierna nu i vår, och totalt sett räknar ACEA-chefen Ivan Hodac med att det kommer dröja ytterligare uppemot fem år innan bilförsäljningen i Europa är tillbaka på 2007 års nivå.

– Jag tror att vi måste vänta till 2014 eller 2015, säger han.

Räddningen för Europas stora bilföretag är att deras försäljning ökar på andra viktiga marknader, framför allt i Asien, där ökningen var väldigt stor redan i fjol.

– Vi förväntar oss att Kina växer.

Ivan Hodac räknar med att hans medlemsföretag ökar sin försäljning även i länder som Brasilien och USA.

Jens Möller, bilmässan i Genève
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista