Obama omgiven av läkare och sköterskor i vita rockar. Foto: Alex Brandon/Scanpix.

Sista rycket för Obamas sjukvårdsreform

USA:s president Barack Obama gör ett sista försök att få igenom sin sjukvårdsreform och sätter punkt för debatten. Inom några veckor ska kongressen ha röstat, nu är diskussionen slut, sa Obama i dag.

Sjukvårdsreformen har debatterats på längden och tvären.

– Vi har lyssnat på vartenda argument, men nu räcker det, sa president Obama när han framträdde i Vita huset, omgiven av läkare och sköterskor i vita rockar.

Obama uppmanade kongressen att fatta beslut inom de närmaste veckorna, för första gången verkar han lägga ned försöken att få med sig republikanerna på tåget.

Republikanerna kritiserar sjukvårdsreformen bland annat för att bli för kostsam, och vill börja om från början med förslaget. Det kommer inte att ske, sa Obama, USA har varken tid eller råd att vänta.

Kongressens båda kammare har redan röstat igenom varsitt förslag till sjukvårdsreform, men hittills ingen gemensam kompromiss.

Obamas taktik är nu att få igenom en del tilläggsförslag som bara kräver enkel majoritet i senaten, i så fall behöver han nämligen bara stöd från demokraterna, inte från republikanerna.

Det är en metod som förstås redan lett till kritik från konservativt håll. Men också från demokrater på vänstersidan, som tycker att Obama redan har kompromissat för mycket och att reformen inte blir tillräckligt kraftfull.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista