Skatterabatten åter hett omtvistad

I den senaste debatten om hushållstjänster hävdar näringsminister Maud Olofsson att 11 000 nya jobb har skapats genom skattereduktionen. Men siffran är omdiskuterad.

Olofsson diskuterade exempelvis frågan i SVT:s Agenda med Socialdemokraternas Luciano Astudillo i söndags.

– Om det vore sant är det ännu mer obegripligt att säga att den här reformen som har gett 11 000 jobb där majoriteten utav dem som fått jobb faktiskt gått ifrån arbetslöshet, sa Maud Olofsson i Agenda i söndags.

Statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckte sig försiktigare när han träffade media, också det i söndags, för att presentera en kampanj för skattereduktion på hushållstjänster.

– Det handlar om, enligt vissa beräkningar, 7 000 heltidsjobb, jobb som dessutom kommer till grupper som har svårt att hävda sig i arbetslivet.

Debatten om hur en skattereduktion på hushållstjänster påverkar antalet jobb har pågått i åratal.

De siffror som näringsministern och statsministern använder kommer från Almega, arbetsgivar- och intresseorganisation för tjänsteföretagen.

– Vi tror inte att den siffran är i överkant utan fortsätter den här utvecklingen skulle jag inte bli förvånad om vi kommer på något högre siffror längre fram under året, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega.

Almega har pläderat länge för skattereduktion på hushållstjänster och vunnit pris för sin skickliga lobbying.

Inför valet har organisationen publicerat en rapport med exakta siffror om jobben och skriver att motsvarande 7 586  helårsanställda arbetar i hemtjänstbranschen, och räknar upp det till 11 379 sysselsatta, med motiveringen att många arbetar deltid hos företagen.

Det skulle, enligt Almegas näringspolitiske chef innebära att 11 000 fler är sysselsatta till följd av skattereduktionen.

Almega har tagit genomsnittet av de senaste tre månadernas utbetalningar av skatterabatt, gjort en prognos att det kommer att se likadant ut resten av året och räknat ut hur många heltidsanställda det skulle motsvara om man räknar på den genomsnittliga omsättningen per anställd och år.

Trots exaktheten bygger siffrorna på bedömningar och utgångspunkter som kan ifrågasättas. Facit finns inte. Almega har bedömt att 300 var anställda i den här branschen innan skatterabatten infördes.

I regeringens proposition, när den lades på riksdagens bord för några år sedan, beräknade regeringen antalet anställda i branschen då till mellan 2000 och 3 000.

Att regeringsföreträdare i debatten nu använder Almegas beräkningar för jobben har Ulf Lindberg inget emot.

– Tendensen är tydlig, köparna säger att vi kommer att köpa mer när vi frågar dem, företagen säger att omsättningen ökar, jag tror att man kan vara rätt säker på att det här är en rättvisande bild, säger Ulf Lindberg.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista