Italien har också dåliga statsfinanser

Italien är ett av de länder som näst efter Grekland har de sämsta statsfinanserna inom EU. För italienska löntagarna har de senaste tio åren varit förlorade år.

Lönenivån i Italien är nu ungefär densamma som 1998, innan Italien införde den gemensamma Europavalutan euron.

Men det är en genomsnittssiffra, många har det nu mycket sämre än för tio år sen.

– För statsanställda som mig, inleddes vår sjunkande köpkraft när Italien gick över till euron, säger Laura Gaffiori.

Hon är lektor i historia vid universitetet i Turin och forskar i medeltida historia. Paradoxalt nog har det blivit lite bättre för mig och min man de senaste åren under krisen, säger hon. Det beror på att räntorna har sjunkit, så vi får betala lite mindre på lånet vi har på vår lägenhet.

Men lönerna har gått ner över hela Italien.

Genomsnittsinkomsten är nu ungefär på samma nivå som 1998, året innan eurointrädet, om man tar hänsyn till inflationen.

Italien är ett exempel på ett land som inte gjort vad det skulle ha behövt göra när det gick med i en gemensam valutazon som euroområdet.

Industrin är gammalmodig och ineffektiv. Inom vissa branscher har produktiviteten sjunkit. Landet satsar minimalt på forskning och utveckling och har tittat på när andra länder satsar på utveckling inom nya industrisektorer.

Fram till inträdet i eurozonen löste Italien problemet ungefär som Sverige under 1970- och 80-talen, med hjälp av återkommande devalveringar. Ett par sådana offensiva devalveringar under 1990-talet gjorde att Italien seglade genom 90-talet med överskott i sin handel med utlandet.

Landet kunde ansluta sig till euron lutad mot en stabil högkonjunktur.

Men med införandet av euron, försvann slutgiltigt möjligheten till devalveringar. Utan reformer inom industrin har överskottet i handeln förvandlats till underskott. Och med en fast valuta pyser belastningen på ekonomin ut i form av arbetslöshet och sjunkande löner.

– Vi hade ett decennium med överskott i utrikeshandeln. Nu har Italiens industri drabbats särskilt hårt av eurons starka växelkurs mot andra valutor, säger Giovanni Balcet, professor i internationell ekonomi vid universitetet i Turin.


Staffan Sonning, Turin

staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista