svininfluensan

Muterat H1N1-virus upptäckt i Mexiko

Mexiko har bekräftat det första fallet av mutation av ett H1N1-virus, även kallat svininfluensa. Det uppgav Mexikos hälsominister José Angel Córdova på onsdagkvällen.

Ett muterat virus har förändrat sin ursprungliga sammansättning, och att en mutation av svininfluensaviruset skulle äga rum har länge befarats av Världshälsoorganisationen, WHO.

Det muterade viruset identifierades i en ung flicka som drabbades av luftvägsinfektion och svår lunginflammation och som vårdades på sjukhus för två månader sedan.

Flickan överlevde virusinfektionen.

Upptäckten av det muterade svininfluensaviruset gör det enligt den mexikanske hälsoministern än viktigare att människor som tillhör riskgrupper, vaccinerar sig mot svininfluensa.

Hittills har drygt 1 000 människor i Mexiko dött efter att ha insjuknat i svininfluensa.

Över hela världen har närmare 16 000 dött, efter att viruset konstaterats i 212 länder.

WHO sa förra veckan att även om svininfluensasmittan stannat av i många länder är för tidigt att blåsa faran över, särskilt som antalet influensafall fortfarande ökar i exempelvis Västafrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".