Nya panik i Constitución. Foto: Luis Hidalgo/Scanpix.

Panik i Chile efter skalv och tsunamilarm

Ännu ett efterskalv drabbade Chile i natt. Skalvet i landets centrala del hade magnituden 6,1. Det föregicks av ett annat skalv vid kusten som utlöste ny panik i staden Concepción, rapporterar vår korrespondent.

Dagen hade börjat bra. Hjälparbetet tycktes äntligen komma igång. Men på eftermiddagen förekom återigen plundringar och så plötsligt spreds ryktet om att en tsunami var på väg.

På väg tillbaka från Concepción, från den förstörda grannstaden Talcauano blir det plötsligt kaos. Hysteriska chaufförer, folk som springer bort från den del som ligger närmast havet. En del har barn i famnen, andra bär på väskor, men dom flesta, dom bara springer.

– Vattnet kommer, ropar någon, och fortsätter att springa.

Vägen är fortfarande full av lera från när vattnet steg efter jordbävningen i lördags, och nu klafsar man andfått fram genom den svarta smutsiga leran. En del halkar. En man sliter med en rullstol där hans förlamade son sitter fastspänd. Vidöppnade skärrade ögon. Ryktet om en tsunami har på nytt blåst liv i paniken.

Ropen ur en brandbils högtalare om att ryktet är falskt hjälper inte. Soldaterna som försöker dämpa trafiken förklarar att det inte blir någon tsunami, men de ser så rädda ut att ingen tror dem.

Det började med en kraftig jordbävning med en magnitud på runt 6, djupt nere i havet, och sedan spred sig snabbt ryktet om en tsunami. Men ryktet var inte taget ur luften, för uppgiften kom från myndigheterna.

Jessica kan knappt hålla tårarna tillbaka.

– Först kom en bil från marinen och ropade i sina högtalare att en tsunami var på väg, och att vi hade 45 minuter på oss att evakuera. Och sedan, efter en stund, kom en polisbil och sa att ryktet var falskt. Är det konstigt att man blir förvirrad?, säger hon.

Hennes pojkvän Royer är ursinnig.

– Ursäkta mig, säger Royer sammanbitet, men det är ett uselt arbete av myndigheterna. Total brist på samordning, hysteri, masspsykos, och total brist på kommunikation.

– Bilden av Chile som det duktiga landet har krackelerat, konstaterar Royer.

Lars Palmgren, Concepción, Chile
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista