Kritiseras för baathbeslutet. Foto: Khalid Mohammed/Scanpix.

Irakisk valkampanj i våldets skugga

Fyra dagar före valet i Irak på söndag skakades landet i går av flera terrordåd. Mer än 30 människor miste livet i tre självmordsattacker i den sunnimuslimska staden Baquba nordost om Bagdad. Men trots våld, och hot om våld, pågår en valkampanj.

Saddam Husseins namn nämns inte här, men flera av männen i publiken har stora Saddam Hussein-mustascher och traditionell klädsel vilket antyder att de tillhör stora sunniklaner. Och många av dem som kommit till detta framförallt sunnimuslimska valmöte, antyder försiktigt att det var bättre på Saddams tid.

Framförallt vänder de sig mot premiärminiser Nuri al-Malikis påståenden om att före detta baathpartister utgör ett hot mot Irak.

– Baathpartisterna är äkta irakier, de säljer inte sitt land, det är inte de som skapat det kaos vi nu lever i, säger en kvinna.

Sunnimuslimerna, som förlorade sin särställning i Irak när Saddam Hussein föll, bojkottade det förra valet 2005. Och nu - när de bestämt sig för att delta i valet på söndag, har flera sunnikandidater uteslutits ur valprocessen, anklagade för lojalitet gentemot det förbjudna Baathpartiet.

Sunniklanerna tycker heller inte att de belönats tillräckligt för att de bekämpat al-Qaida i Anbarprovinsen. I stället beskylls de för att ha fortsatta band till al-Qaida och terrorattackerna.

Parlamentskandidaten Nada Jibouri säger att regeringen al-Maliki försöker skyla över sina egna misslyckanden - med elförsörjning, vatten och säkerhet - genom att varna för Baathpartiet. Det är löjeväckande, säger hon.

– Baathpartiet krossades år 2003, säger hon, men man kan ju inte kontrollera vad folk tänker.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista