Impopulär bland många nu.

Ny strejk mot Portugals åtstramningar

En storstrejk genomförs i dag bland Portugals statsanställda. De protesterar mot att regeringen bland annat vill frysa deras löner för att minska statens underskott och hejda statsskulden. Eurons ställning finns också med i bilden.

Skolor, domstolar, sopbilar och sjukhus väntas i dag antingen vara stängda eller endast hjälpligt vara i gång. Socialistregeringen vill frysa lönerna och sänka pensionerna för att komma till rätta med budgetunderskottet, som är 9,3 procent av BNP medan euroreglerna endast tillåter underskott på 3 procent.

Enligt fackförbunden jäser missnöjet efter många år av försämrade villkor.

Även i november 2007 mötte premiärminister José Sócrates omfattande strejker och protester, när han begränsade de statsanställdas löneökningar och drog in tiotusentals tjänster.

Men Sócrates red ut stormen. I höstas lyckades han till och med bli omvald som regeringschef.

Skillnaden är att han nu inte längre har en majoritet i parlamentet. Oppositionen pressar honom hårt och misstankar om att han försökt undanröja kritik från en tv-kanal har urholkat hans förtroende. En opinionsundersökning i söndags visade på ett kraftigt ras.

Socialisten Sócrates ärvde en usel ekonomi när han tillträdde 2005. Siffrorna vände sedan något, men finanskrisen har lett till en växande statsskuld och investerare följer nu Portugal ungefär som Grekland.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista