Regeringen har gett tillstånd för byggandet av 1 100 vindkraftsnurror i Markbygden. Foto: Trons/Scanpix.

Klartecken för Markbygdens vindkraftpark

Uppdaterad: 12:02
Regeringen har sagt ja till den gigantiska vindkraftpark som planeras utanför Piteå. Trots motstånd från bland annat samebyar bedömer regeringen att vindkraftsparken inte kommer att påverka miljön.

Enligt miljöminister Andreas Carlgren är det här ett mycket viktigt projekt för svensk elproduktion.

– Det här är ett utan motsvarighet stort projekt för att få fram ny vindkraft i Sverige. Det motsvarar en fyrdubbling av dagens vindkraftsel och det skulle motsvara ett par genomsnittliga svenska kärnkraftsreaktorer, säger Andreas Carlgren.

Vindkraftsparken i Markbygdsområdet väster om Piteå, som nu alltså fått miljögodkänt av regeringen, kommer att producera tolv terrawattimmar per år.

Det är fyra gånger så mycket som dagens alla vindkraftverk producerar och motsvarar den hushållsel som två miljoner villor gör av med per år.

Bakom ansökan till vindkraftsparken står bolaget Markbygden Vind AB. Vinden ska säljas som grön el både i Sverige och i Europa.

Men parken, med 1 100 planerade vindkraftverk, har mött motstånd. Nästan hela det planerade vindkraftsområdet utgör vinterbetesmarker för framför allt Östra Kikkejaure sameby.

Regeringen ställer nu krav på att vindkraftverken ska placeras så att de i minsta möjliga mån påverkar rennäringen. Dessutom ska rennäringen kompenseras, säger Andreas Carlgren.

– Det kommer att vara genom att se till att inte bygga när renarna är där och betar, eller se till att man får tillbaka vegetation eller, om det behövs, kompensation för stödutfodring.

Tror du att det går att kombinera en så här stor vindkraftspark med rennäring?

– Absolut. Vi har satt sådana villkor så att det blir möjligt.

Tror du att renägarna kommer att ha samma åsikt som du?

– Jag är övertygad om att när man har gått igenom det här i detalj med bolaget och också detaljvillkoren är fastställda så kommer det kunna bli mycket rimligt för rennäringen, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista