Isbrytarna har bråda tider.

Fartygen fastnar i Östersjöns is

Uppdaterad: 16:18
Det besvärliga isläget i Ålands hav och Bottenhavet kommer att fortsätta att skapa problem för sjötrafiken i en vecka till, enligt SMHI. Det är kraftiga vindar som ställer till det.

Förklaringen till att sjöfarten och färjetrafiken haft så stora problem de senaste veckorna är att en ihållande och kraftig vind tryckt isen mot den svenska kusten från Stockholm och upp mot Sundsvall.

Fartygen har fastnat och isbrytare måste hjälpa varje fartyg för sig. Nästa vecka väntas vindarna vända och skjuta över isen till den finska sidan i stället.

Just nu väntar närmare 50 fartyg i svenska vatten på hjälp från isbrytare och fler lär det bli, säger Johny Lindvall ställföreträdande rederichef på Sjöfartsverket.

– Det som ställer till bekymmer just nu är att det blåser rätt kraftigt, mellan 15 och 20 sekundmeter i Ålands hav, och lika kraftig längre upp också. Det gör att isarna rör på sig och bildar kraftiga vallområden där alla handelsfartyg behöver hjälp av isbrytare.

När räknar ni med att hjälpt de fartyg som sitter fast nu?

– När det slutar att blåsa så kommer det att flyta på lite bättre. Nu tar det lite tid med varje fartyg och det kommer nya fartyg hela tiden, så även om vi betar av lite så hinner vi inte med i samma takt, säger Johny Lindvall.

Tio svenska och finska isbrytare försöker undsätta den växande skaran fartyg som väntar på att få komma loss från ismassorna.

Handelsfartygen kommer att fortsätta att ha stora problem i minst en vecka till, enligt Amund Lindberg är oceanograf på SMHI.

-- Isbrytarna kommer att ha nog att göra i ett bra tag framåt. Vinden kommer att mildras lite men det är lågtryckspassager som kommer att passera.

Vad menar du med ett bra tag framåt?

– I en vecka framåt kommer det att vara besvärligt till och från, säger Amund Lindberg.

Özgür Karlidag
ozgur.karlidag@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista