Bennet Island i Östsibiriska havet sedd norrifrån. Foto: Bart van Dongen.

Metangas på havsbotten oroar forskare

Metangas läcker ut från Arktiska Oceanen norr om Sibirien på ett mer omfattande sätt än man hittills trott, och det är oroande nyheter för klimatet. Det skyddande lock som permafrosten utgjort verkar ha tinat och nu flödar metanet upp i atmosfären.

– Det riktiga genombrottet är att det släpps loss metan från ett enormt område i kusthaven uppe i Arktis, där man tidigare inte trodde att det släpptes loss, säger professor Örjan Gustafsson vid Stockholms universitet.

Forskarna talar om veritabla metanskorstenar på havsbotten. 8 miljoner ton metan per år läcker ut från de Östsibiriska grundhaven. De siffrorna presenterar Örjan Gustafsson tillsammans med ledande ryska arktisforskare i den vetenskapliga tidskriften Science.

Metan är en flera gånger så kraftfull växthusgas som koldioxid, och därför har den betydelse för den globala uppvärmningen.

Mellan 2003 och 2008 har forskarna gjort årliga expeditioner till kontinentalsockeln utanför Sibirien, och efter mer än 5 000 mätningar bekräftas det man befarat. Delar av det metan som ligger infruset i havsbotten har börjat pysa upp i luften.

Tidigare har enstaka mätningar tytt på det, men nu har man för första gången ordentliga fakta på bordet, säger professor Martin Heimann, som är chef för ett tyskt forskningsinstitut som specialiserat sig på klimatgaser.

– Det har spekulerats länge att den arktiska permafrosten kan läcka gaser, och det man nu visar är höga nivåer i atmosfären och också i ytvattnet, och det är helt klart anmärkningsvärt.

Resultaten är anmärkningsvärda säger Martin Heimann, men betonar samtidigt att mängden metan som läcker ut från Arktis än så länge totalt sett är mycket liten.

Metanläckorna påverkar inte heller klimatet i någon större utsträckning ännu. Orosmolnet är att lagren av metan i permafrosten är enorma, och om utsläppen ökar när temperaturen stiger kan det leda till en mycket kraftig uppvärmning av klimatet.

Om bara en procent av det samlade metanet i Arktis kommer ut i luften kan det få förödande konsekvenser enligt klimatmodeller, säger Örjan Gustafsson på Stockholms universitet.

 – De utsläpp som sker nu påverkar inte klimatet nämnvärt, men det finns en rejäl potential för det och vi har påvisat att processen är igång.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Fakta: Metangasstudien

  • Studien baseras på data från 1 080 mätstationer och 5 100 mättillfällen.
  • Metanhalterna var förhöjda i 80 procent av bottenproverna och i över hälften av ytvatten- och luftproverna.
  • De Östsibiriska grundhaven ligger på världens största kontinentalsockel och den undersökta ytan motsvarar mer än fyra gånger Sveriges yta.
  • Havsbotten i det grunda kusthavet var på istiden en del av den sibiriska tundran. När det blev varmare översvämmades området och ingår nu i Norra ishavet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista