Inget lastas eller lossas i hamnarna. Foto: Yle.

Finsk handel lamslås av strejk

I Finland inleddes tidigt i morse en hamnarbetarstrejk som lamslår verksamheten i många hamnar. Både importen och exporten påverkas och en fabrik har redan tvingats stänga på grund av strejken.

Det är UPM-Kymmenes pappersbruk i Raumo på Finlands västkust som har stoppat produktionen.

Bruket har inga lagerutrymmen utan allt papper som tillverkas där körs direkt ner till hamnen i Raumo. Men det går inte nu när hamnarbetarna strejkar, så bara några timmar efter att strejken bröt ut i morse stannade produktionen.

Det är tyst och stilla i många finländska hamnar i dag. Omkring 80 procent av den finländska exporten och importen påverkas av den här konflikten och näringslivet räknar med att förlora omkring 200 miljoner euro, omkring två miljarder kronor, varje dag på strejken.

Blir konflikten långvarig kommer den också att synas i butikerna, också i dagligvaruhandeln. Först kan det komma att märkas på tillgången av färska utländska grönsaker och frukt. Men man kommer att försöka ersätta en del av livsmedelsimporten genom att ta in varorna utifrån med långtradare.

Både inom handeln och pappersarbetarfacket är man orolig för vad en långdragen konflikt kommer att betyda för de anställda. Fler fabriker inom skogsindustrin står på tur att stänga när man inte längre kan bli av med produktionen och när varuhandeln stryps påverkas många yrkesgrupper.

En del företag, som till exempel oljebolaget Neste, har egna hamnar och påverkas därför inte av strejken. Och passagerarfärjorna kommer också att gå som vanligt.

Konflikten handlar om det som i Finland kallas för omställningsskydd, pengar som betalas till den som sägs upp från sitt arbete. Hamnarbetarna vill ha ett års lön om de tvingas gå. Och det kan inte arbetsgivarna gå med på.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".