Bachelet.

Chiles president värjer sig mot kritik

Minst fyra kraftiga efterskalv skakade de centrala delarna av Chile i natt. Samtidigt pågår en het debatt om regeringens och myndigheternas effektivitet under katastrofen.

Fem dygn har gått sedan det stora skalvet som skördade minst 802 dödsoffer, skadade en halv miljon bostäder, samt drabbade broar, vägar, hamnar och annan infrastruktur. Det kraftigaste efterskalvet var utanför hamnstaden Valparaiso klockan tre svensk tid och hade en magnitud på 6,1.

Enligt regeringens uppskattning kommer det att ta cirka två år att återuppbygga landet.

Den chilenska flottan har fått kritik för att inte i tid ha varnat om tsunamin som drabbade södra Chile direkt efter skalvet natten mot söndag. Flottans chef erkände i går att varningen var otydlig.

Men även regeringen har anklagats för senfärdighet. Något som den populära avgående presidenten Michelle Bachelet värjde sig emot i går i en radiointervju.

– Visst, alla är generaler efter ett krig, alla är efterkloka, sa presidenten.

Bachelet försvarade regeringens agerande och manade chilenarna till enighet och bad dem att inte politisera katastrofen.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".