Rödgrön enighet om datalagring spricker

Efter hård intern kritik backar nu Vänsterpartiet och Miljöpartiet från överenskommelsen med Socialdemokraterna om att genomföra EU:s så kallade datalagringsdirektiv i svensk lag.

Enligt direktivet ska teleoperatörerna lagra uppgifter om e-posttrafik och telefonsamtal - för att hjälpa polisen att klara upp brott.

Uppgörelsen var inte förankrad i partiet, förklarar Anki Ahlsten, som är partisekreterare för Vänsterpartiet.

– Ibland går det snabbt till i politiken, så man hann inte med den här diskussionen i verkställande utskottet, vu, och när vu diskuterade så var vår linje klar: att vi inte vill implementera direktivet i svensk lagstiftning.

– Då är det det som gäller och då håller inte överenskommelsen, säger Anki Ahlsten.

I Miljöpartiet har den interna kritiken mot överenskommelsen varit mycket hård. Flera ledande miljöpartister har även gått ut offentligt med sin kritik.

Sverige fälldes nyligen i EU:s domstol för att inte ha genomfört direktivet, och både Miljöpartiet och Vänsterpartiet ansåg för två veckor sedan att Sverige måste lyda domstolen.

Sedan dess har läget förändrats och det är inte längre någon brådska, anser partierna. De hänvisar till en dom tidigare i veckan i den tyska författningsdomstolen som underkänner den tyska implementeringen av EU-direktivet och den tyska lagen måste nu rivas upp. Dessutom har Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström nyligen aviserat att hela direktivet ska ses över senare i år.

Men Tomas Bodström, socialdemokrat och ordförande i riksdagens justitieutskott, tror fortfarande att de rödgröna ska kunna komma överens före valet.

– Vi var överens. Sedan har det uppenbarligen hänt någonting i de olika partigrupperna. Det hände i förra valet också, i alla partier, det är sådant man får räkna med ett valår. Men vi var helt överens om det här och vi kommer att se till att vi får en ny överenskommelse.

Är du besviken på de andra partierna, att de har ändrat sig?

– Nej, vi socialdemokrater har också gjort snabba kast ett valår så vi kommer nog att få se mer av den varan, säger Thomas Bodström.

Men Thomas Bodström anser att Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att tvingas acceptera att EU-direktivet om datalagring genomförs i Sverige.

– Det här är inget plockepinn där man kan välja och vraka vilka direktiv man vill genomföra utan man är skyldig att genomföra de direktiv som kommer från EU. Man är skyldig att följa en domstol från EU på samma sätt som man är skyldig att följa en domstol i Sverige, säger Thomas Bodström.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".