Stefan Ingves.

Reporäntan höjs tidigare än beräknat

Reporäntan höjs i sommar eller i början av hösten. Det konstaterade riksbankschefen Stefan Ingves på förmiddagen då han talade i finansutskottet. Höjningen kommer något tidigare än vad Riksbanken trodde i december.

Riksbankens chef Stefan Ingves utfrågades av riksdagens finansutskott och frågorna rörde bland annat situationen i Grekland och på Island, men också om bostadspriset och räntan i Sverige.

Och häromdagen kom siffror om en oväntat svag BNP-tillväxt i Sverige det fjärde kvartalet 2009, och frågan är om det påverkar Riksbankens kommande beslut.

– Det kan jag inte säga i dagsläget utan det är någonting som vi får analysera och sedan återkommer vi i april, säger Stefan Ingves.

Riksbanken står fast vid den tidigare bedömningen att räntan kommer att höjas i sommar eller i höst. Den oväntat låga tillväxten det fjärde kvartalet kan dock ställa Riksbanken inför ett dilemma och eventuellt flytta fram beslutet om en höjning. Svaret på BNP-siffrans eventuella betydelse kommer redan i april.

– Det kan hända allt möjligt fram till april. Det här är en sak som har förändrats jämfört med vad vi trodde och sedan får vi se vad som sker i ekonomin och världsekonomin i övrigt och så återkommer vi i den frågan i april.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista