Isen fördyrar transporter på Östersjön

Uppdaterad: 17:51
Isens grepp hårdnar om Östersjön och isbrytarna jobbar dygnet runt för att hjälpa handelssjöfarten.

Rederiet Broströms, som transporterar diesel och bensin till bensinmackar kan nu ta ut ett högre pris för sina frakter.

– Våra frakter har påverkats av vädret. Frakterna i februari har delvis gått upp på grund av ett kallare väder. Dels för att det är svårare att komma fram genom isen och dels för att det finns en större efterfrågan på just de här produkterna, säger rederiet Boströms vd Robert Uggla.

Bristen på isbrytare betyder goda vinster för bolag som Transatlantic som hyr ut isbrytare.

– Bristsituationen innebär att vi kan tjäna mer pengar på isbrytning nu än vad vi gör i andra tider. Alla våra fartyg bryter is för fullt och Sjöfartsverkets egna isbrytare bryter också is, säger Ola Helgesson, finansdirektör på Tranatlantic.

Det har blivit dyrare att transportera gods på Östersjön. Isläget är nu det värsta på 14 år och isbrytarna jobbar för fullt.

Johnny Lindvall är ställföreträdande rederichef på Sjöfartsverket.

– Vi jobbar på så gott vi kan och försöker att hjälpa sjöfarten så gott det går så att industrin i landet inte ska bli lidande utan att transporterna kommer fram som de ska. I vissa lägen nu när det är som värst så kan de få vänta ett till två dygn på hjälp.

I dagsläget är det ett 50-tal handelsfartyg som behöver hjälp norr om Åland. Alla isbrytare jobbar dygnet runt och efterfrågan på fartyg med högst isklassning är hög.

Utbudet är begränsad och det har skjutit upp priset. Per Sjöberger är direktör på Sveriges Redarförening, som är branschorganisation för de svenska rederierna.

– Om det är någon som behöver en brådskande transport nu så får man kanske betala lite extra. För då är det ju någon någonstans som får släppa någon annan transport som de skulle ha gjort i stället, säger Per Sjöberger.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista