I dag är det valdag för Iraks säkerhetsanställda. Foto: Ahmed al-Hussainey/Scanpix.
irak

Spänt i Bagdad inför valet

Tre dagar före det irakiska valet råder ett spänt läge i Bagdad där många fruktar ytterligare våld utlovat av al-Qaida för att förstöra valprocessen.

I dag dödades 14 människor, sju av dem soldater, i olika dåd i Bagdad, i går dödades 33 människor i Baquba och under februari månad var det nästan dubbelt så många irakier som miste livet som under månaden innan.

Jag rör mig i Bagdad i en Mercedes från tidigt 90-tal, sliten utanpå, ombyggd inuti och med skottsäkra rutor. I kommunikationsradion en pensionerad brittisk militär från Manchester som arbetar för säkerhetsföretaget jag anlitat.

Alla platser jag vill besöka utanför Gröna zonen måste godkännas av the Operation room 72 timmar i förväg och besök på så kallat farliga platser som Sadr City är uteslutet.

En diffus ängslighet vilar över Bagdad. Trafiken är mer gles än vanligt, offentliganställda har fått ledigt i fyra dagar i samband med valet och många bedömare är förvånade att al-Qaida ännu inte genomfört något stort spektakulärt valsaboterande terrordåd.

Men olika attacker bara det senaste dygnet har skördat 40 liv. I en trillingattack i Baquba i går utlöstes den tredje självmordsbomben vid sjukhuset av en man i militäruniform som själv låtsades vara skadad och anlände till sjukhuset i ambulans.

I dag, valdag för Iraks 670 000 säkerhetsanställda som alla är i tjänst på själva valdagen, dödades 14 människor i olika självmordsattentat mot vallokaler.

Ändå är det få som säger att de inte ska gå och rösta för att de är rädda för attentat. Däremot är det många som inte tycker att det finns någon att rösta på.

– Ingen har gjort sig förtjänt av min röst, säger 29-åriga Hala, som ger politikerna en stor del av skulden för det svåra säkerhetsläget.

– Hade de försett folk med arbete, elektricitet och vatten hade färre unga män lockats till terrorism, säger hon.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista