Tanken är att man skulle kunna få hjälp med datorn hemma.

Centern föreslår nytt skatteavdrag

Centerpartiets förslag att tillåta skatteavdrag för IT-tjänster i hemmet skulle kunna ge nya jobb till ungdomar. Centerpartiet har låtit riksdagens utredningstjänst göra beräkningar som visar att det kan bli 2 000 nya jobb, säger Centerledaren Maud Olofsson.

– Det innebär att man skulle göra motsvarande skattereduktion för IT-tjänster i hemmet, alltså så kallade rit-avdrag.

Hur många skulle kunna få jobb om det införs?

– Man beräknar att det handlar om cirka 2 000 anställda under de närmaste åren. Tittar vi på den här sektorn plus att vi har halverat arbetsgivaravgiften för unga så tror jag att majoriteten av de här jobben kommer att rikta sig mot unga. Det är ju en väldigt bra sak när vi har en hög ungdomsarbetslöshet, säger Maud Olofsson.

Centerpartiet räknar med att unga ska kunna få jobb med att hjälpa äldre som behöver hjälp med IT-tjänster, bland annat datorer och tv-apparater i hemmet. Avdraget skulle vara samma som för hushållsnära tjänster.

Enligt de beräkningar som riksdagens utredningstjänst gjort på uppdrag av Centerpartiet blir det ingen kostnad för staten om det blir minst 400 nya jobb. Detta på grund av att moms och skatter för jobben ger staten inkomster. Den totala marknaden för IT-tjänster i hemmet beräknas vara cirka en tiondel av hushållen.

Centern har också flera andra förslag om hur skatteavdraget för hushållsnära tjänster ska kunna utvidgas: att till exempel rasta hunden och plocka ihop Ikea-möbler.

Den rödgröna oppositionen är motståndare till förslagen.

– Maud Olofsson fortsätter sin populistiska ådra på det här sättet. När hon radar upp allt från att gå ut med hunden till IT-tjänster till att snart gå på Café Opera med bidragsmedel så är det i grunden populism om man säger att det inte kostar någonting, säger Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros.

– Eftersom 25 000 redan har fått lämna äldreomsorg och barnomsorg och skola så är det ett tydligt tecken på att dessa skattesänkningar kostar uppsagda människor i välfärdens kärna, säger Thomas Östros.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista